POLITIKA PRIVATNOSTI

mojih5minuta-logo

Dobrodošli u Mojih 5 minuta („platforma“). Posvećeni smo zaštiti i poštovanju Vaše privatnosti i ova politika utvrđuje osnovu na kojoj obrađujemo sve lične podatke koje prikuplјamo od Vas ili koje nam pružate. Kada se u ovoj politici privatnosti pozivamo na „Mojih 5 minuta“, mislimo na udruženje građana „Mojih 5 minuta“ iz Beograda.

Ako imate između 13 i 18 godina, pripremili smo zaseban rezime ovih smernica i šta to za vas znači.

Koje podatke prikuplјamo o Vama?

Informacije koje nam date prikuplјamo i obrađujemo kada kreirate nalog i koristite Platformu. To uklјučuje tehničke informacije o Vašem korišćenju platforme.

Kako ćemo koristiti podatke o Vama?

Vaše podatke koristimo da bismo Vam pružili platformu i da bismo je pobolјšali i administrirali. Da bismo obezbedili efikasnu i dinamičnu platformu i tamo gde smo utvrdili da je to u našim legitimnim interesima, koristimo Vaše podatke za unapređenje i razvoj platforme, sprečavanje kriminala i obezbeđivanje bezbednosti korisnika. Tamo gde imamo Vašu saglasnost, koristićemo i Vaše lične podatke da bismo cilјano vršili promociju Platforme.

S kim delimo Vaše podatke?

Vaše podatke delimo sa nezavisnim dobavlјačima usluga koji nam pomažu u isporuci platforme, uklјučujući skladištenje podataka. Takođe delimo Vaše podatke sa uslugama moderiranja sadržaja, dobavlјačima merenja, oglašivačima i dobavlјačima analitike. Vaše podatke možemo deliti sa agencijama za sprovođenje zakona, javnim vlastima ili sa drugim trećim stranama samo tamo gde to zakonski zahteva ili ako je takva upotreba opravdano neophodna (na primer, da bismo osigurali Vašu ili tuđu bezbednost).

Vaša prava

Nudimo vam podešavanja za kontrolu i upravlјanje ličnim podacima koje imamo o Vama. Takođe imate sledeća prava: možete tražiti od nas da izbrišemo Vaše podatke; da promenite ili ispravite svoje podatke; da biste obezbedili kopiju podataka i prestali da koristite neke ili sve podatke. Možete kontaktirati koristeći kontakt podatke na platformi, a mi ćemo pregledati Vaš zahtev u skladu sa važećim zakonima.

Koliko dugo držimo Vaše podatke?

Vaše podatke zadržavamo onoliko dugo koliko je potrebno da bismo vam pružili uslugu kako bismo mogli da ispunjavamo svoje ugovorne obaveze i ostvarujemo svoja prava u vezi sa uklјučenim informacijama. Tamo gde nam nisu potrebne Vaše informacije da bismo vam pružili uslugu, zadržavamo ih samo dok imamo legitimnu poslovnu svrhu u čuvanju takvih podataka ili ako podležemo zakonskoj obavezi da ih zadržimo. Takođe ćemo zadržati Vaše podatke ako je potrebno radi pravnih zahteva.

Kako ćemo vas obavestiti o svim promenama ove Politike privatnosti?

Obavestićemo sve korisnike o svim materijalnim promenama ovih smernica putem obaveštenja na našoj platformi ili na drugi način. Ažuriramo datum „Poslednje ažuriranje“ na vrhu ovih smernica, koji odražava datum stupanja na snagu smernica. Pristupanjem ili upotrebom Platforme potvrđujete da ste pročitali ove smernice i da razumete svoja prava u vezi sa Vašim ličnim podacima i kako ćemo ih prikuplјati, koristiti i obrađivati.

1. Vrste ličnih podataka koje koristimo

Prikuplјamo i koristimo sledeće informacije o vama:

Informacije o Vašem profilu

Dajete nam podatke kada se registrujete na Platformi, uklјučujući korisničko ime, datum rođenja, adresu e-pošte i / ili telefonski broj, podatke koje otkrivate u svom korisničkom profilu i svoju fotografiju ili video zapis sa profila.

Korisnički sadržaj i informacije o ponašanju

Obrađujemo sadržaj koji generišete na Platformi, uklјučujući postavke koje ste postavili (poput izbora jezika), fotografije i video zapise koje otpremate, komentare („Korisnički sadržaj“). Informacije prikuplјamo anketama, izazovima i takmičenjima u kojima učestvujete. Takođe prikuplјamo informacije u vezi sa Vašom upotrebom Platforme, npr. kako stupate u interakciju sa Platformom.

Korisnički sadržaj pregledavamo u svrhu moderiranja sadržaja kako bismo sproveli smernice zajednice, pridržavali se zakonskih obaveza i sprečili i odgovorili na zloupotrebe, prevare, ilegalne aktivnosti i drugi potencijalno štetni sadržaj na Platformi.

Poruke

Tamo gde nam zakon to dozvolјavaju, mi prikuplјamo i obrađujemo Vaše poruke, što uklјučuje skeniranje i analizu podataka u tim porukama putem funkcije za razmenu poruka na Platformi. Te informacije uklјučuju sadržaj poruke i informacije o tome kada je poruka poslata, primlјena i / ili pročitana, kao i učesnike u komunikaciji.

To činimo da bismo sprečili i blokirali neželјenu poštu, sprečili i otkrili zločin, zaštitili decu (tamo gde je to od suštinskog javnog interesa) ili da bismo zaštitili interese svojih korisnika i drugih lјudi.

Takođe imajte na umu da će poruke poslane drugim korisnicima Platforme biti dostupne tim korisnicima i da nismo odgovorni za to kako ih ti korisnici koriste ili otkrivaju.

Informacije trećih lica

Možete odabrati da delite određene podatke sa nama od trećih lica ili, pomoću Vaše upotrebe Platforme, možemo automatski prikuplјati takve podatke trećih lica.

Poslovni partneri

Ako se odlučite da se registrujete za upotrebu Platforme koristeći detalјe Vašeg naloga na društvenim mrežama (npr. Facebook, Tvitter, Instagram, Google), pružićete nam ili dozvoliti da nam Vaša društvena mreža pruži vaše korisničko ime i javni profil. Takođe ćemo deliti određene informacije sa relevantnom društvenom mrežom, poput vašeg ID-a aplikacije, pristupnog tokena i URL-a za upućivanje. Za dalјe informacije možete nas kontaktirati koristeći kontakt podatke na platformi, a mi ćemo pregledati vaš zahtev u skladu sa važećim zakonima.

Oglašavači i merni partneri

Možemo vam prikazivati oglase na osnovu podataka koje izvodimo iz podataka koje pružaju ovi partneri. U bilo kom trenutku možete da onemogućite ovu aktivnost.

Koristimo informacije koje pružaju naši merni partneri da bismo razumeli kako ste stupili u interakciju sa veb lokacijama naših partnera za oglašavanje i bolјe procenili efikasnost oglašavanja na našoj platformi.

Tehničke informacije koje prikuplјamo o vama

Od Vas prikuplјamo određene podatke kada koristite platformu. Takve informacije uklјučuju vašu IP adresu, ID-ove instance (koji nam omogućavaju da odredimo na koje uređaje ćemo isporučivati poruke), mobilnog operatera, podešavanja vremenske zone, identifikator u reklamne svrhe i verziju aplikacije koju koristite.

Lokacija

Kada Platformu koristite na mobilnom uređaju, prikuplјaćemo informacije o vašoj lokaciji kako bismo prilagodili vaše iskustvo. Zaklјučujemo vašu približnu lokaciju na osnovu vaše IP adrese. U određenim jurisdikcijama takođe možemo prikuplјati podatke sistema globalnog pozicioniranja.

2. Kolačići

Na našoj platformi koristimo takozvane kolačiće. Kolačići su male datoteke koje se prilikom posete naše internet stranice čuvaju na Vašem uređaju (laptop, tablet, smartphone itd.). Kolačić ne sadrže viruse, trojance ili druge zlonamerne softvere. U kolačićima se čuvaju informacije koje se dobijaju u vezi sa uređajem koji koristite. Međutim, to ne znači da smo upoznati sa Vašim identitetom. S jedne strane, korišćenje kolačića služi da Vam poseta internet stranici bude prijatnija. Mi koristimo takozvane kolačiće sesije kako bismo prepoznali da ste određene delove naše stranice već posetili ili da ste već prijavljeni na svom korisničkom nalogu. Oni se automatski brišu nakon što napustite našu internet stranicu. Pored toga, koristimo i privremene kolačiće koji se određeno vreme skladište na Vašem uređaju. Kada ponovo posetite našu internet stranicu, automatski se prepoznaje da ste već bili na stranici i koja podešavanja ste postavili, tako da ove radnje nećete morati da ponovite.

S druge strane, kolačiće koristimo kako bismo statistički evidentirali korišćenje naše internet stranice, i to u cilju optimizacije ponude i prikaza informacija koje su prilagođene Vašim interesovanjima. Ovi kolačići nam omogućavaju da Vas automatski prepoznamo kada ponovo posetite našu internet stranicu. Ovi kolačići se automatski brišu nakon 5 godina, s tim da ih Vi uvek možete obrisati ručno na Vašem računaru.

Većina pretraživača automatski prihvata kolačiće. Međutim, možete da podesite Vaš pretraživač tako da se na Vašem računaru ne čuvaju kolačići ili da se uvek pojavljuje poruka pre nego što se kreira novi kolačić.

3. Kako koristimo vaše lične podatke

Da bismo se pridržavali naših zakonskih obaveza i po potrebi obavlјali zadatke u javnom interesu ili zaštiti vitalnih interesa naših korisnika i drugih lјudi, koristimo vaše podatke kako bismo sprečili i odgovorili na zloupotrebe, prevare, ilegalne aktivnosti i druge potencijalno štetan sadržaj na Platformi.

Tamo gde obrađujemo vaše podatke kako bismo ispunili naše legitimne interese, sprovodimo test uravnoteženja da bismo proverili da li je korišćenje ličnih podataka zaista neophodno za postizanje naše poslovne svrhe. Kada sprovodimo ovaj test uravnoteženja, takođe uzimamo u obzir prava privatnosti naših korisnika i postavlјamo odgovarajuće zaštitne mere za zaštitu njihovih ličnih podataka.

4. Kako delimo Vaše lične podatke

Vaše podatke delimo sa sledećim izabranim trećim licima:

Udruženju građana “Mojih 5 minuta” je od izuzetne važnosti zaštita Vaših podataka o ličnosti, upravo zbog toga vodimo računa da Vaši podaci o ličnosti ne budu ustupljeni neovlašćenim licima. Vaše podatke možemo da ustupimo trećim licima – našim partnerima koji pružaju usluge u ime Udruženja građana “Mojih 5 minuta”  (npr. IT partneri koji se bave održavanjem našeg web sajta/platforme).

U svim ovim slučajevima naš odnos sa eksternim parterima i način zaštite i postupanja sa Vašim podacima o ličnosti obezbedili smo ugovorima u skladu sa Zakonom.

Vaše podatke ne iznosimo van teritorije Republike Srbije.

 • Ako se odlučite da se registrujete za upotrebu Platforme koristeći detalјe vašeg naloga na društvenoj mreži (npr. Facebook, Tvitter, Instagram, Google), pružate nam ili dozvolјavate da nam vaša društvena mreža pruža vaše korisničko ime i javni profil. Takođe ćemo deliti određene informacije sa relevantnom društvenom mrežom, poput vašeg ID-a aplikacije, pristupnog tokena i URL-a za upućivanje.
 • Tamo gde se odlučite za delјenje sadržaja na platformama društvenih medija, video, korisničko ime i bilo koji tekst povezan sa objavom deliće se na toj platform.
 • Delimo informacije za pobolјšanje i optimizaciju platforme, uklјučujući sprečavanje nelegalne upotrebe i podršku korisnicima.


Google analitika

Za potrebe prilagođavanja dizajna i stalnog poboljšavanja naših internet stranica, koristimo takozvani Google Analytics – uslugu za veb analitiku koju pruža Google Inc. („Google“). U tom kontekstu se kreiraju pseudonimizovani korisnički profili i koriste se kolačići. Kolačići generišu sledeće informacije o Vašem korišćenju ove internet stranice:

– tip/verzija pretraživača,

– operativni sistem koji se koristi,

– referrer URL (prethodno posećena stranica),

– hostname računara sa kog se pristupa (IP adresa),

– vreme upita servera

Podaci se koriste za evaluaciju korišćenja naše internet stranice, za sastavljanje izveštaja o aktivnostima na stranici i za pružanje drugih usluga vezanih za korišćenje stranica i korišćenje interneta. Podaci se obrađuju u svrhu istraživanja tržišta i prilagođavanja ovih internet stranica. IP adrese su anonimizovane, tako da nije moguće utvrditi identitet (takozvani IP maskiranje). Ni pod kojim uslovima Vaša IP adresa neće biti povezana sa drugim podacima Google-a

Više informacija o zaštiti podataka u vezi sa Google Analytics potražite na internet stranici Google Analytics

Sprovođenje zakona / zakonska obaveza

 • Vaše podatke možemo deliti sa agencijama za sprovođenje zakona, javnim vlastima ili drugim trećim stranama ako smatramo da smo to zakonski obavezni ili ako je takva upotreba opravdano neophodna za:
 • pridržavati se zakonskog postupka ili zahteva;
 • sprovoditi naše Uslove usluge i druge sporazume, politike i standarde, uklјučujući istragu bilo kog potencijalnog kršenja;
 • otkriti, sprečiti ili na drugi način adresirati zloupotrebu, prevaru, ilegalne aktivnosti ili bezbednosne ili tehničke probleme; ili
 • zaštititi prava, imovinu ili bezbednost nas, naših korisnika, treće strane ili javnosti prema zahtevima.

6. Vaša prava

Nudimo vam podešavanja za kontrolu i upravlјanje ličnim podacima koje imamo o vama.

Imate sledeća prava:

 • Pristupite svojim podacima: Možete da nas zatražite da potvrdimo da obrađujemo vaše lične podatke i kopiju vaših ličnih podataka.
 • Izbrišite svoje podatke: Možete da zatražite da izbrišemo sve ili neke vaše lične podatke.
 • Promena ili ispravku podataka: Možete tražiti da promenimo ili ispravimo vaše podatke.
 • Prenosivost: Možete zatražiti kopiju ličnih podataka koje ste naveli u mašinski čitlјivom obliku.
 • Uložite prigovor ili ograničite upotrebu podataka i povucite saglasnost: Možete tražiti od nas da prestanemo da koristimo neke ili sve vaše podatke, npr. ako nemamo zakonsko pravo da ga i dalјe koristimo.. Ako se protivite takvoj obradi, molimo vas da nam navedete razlog svog prigovora kako bismo ispitali obradu vaših ličnih podataka i uravnotežili naš legitimni interes za obradu i vaš prigovor na ovu obradu.

Pre nego što odgovorimo na zahtev za ostvarivanje jednog ili više gore navedenih prava, možda ćete morati da potvrdite svoj identitet ili detalјe naloga.

Da biste saznali kako da podnesete ove zahteve, možete nas kontaktirati koristeći kontakt podatke na platformi, a mi ćemo pregledati vaš zahtev uzimajući u obzir važeće zakone.

7. Bezbednost Vaših ličnih podataka

Preduzimamo korake da osiguramo da se sa Vašim podacima postupa sigurno i u skladu sa ovom politikom. Nažalost, prenos informacija putem Interneta nije u potpunosti siguran. Iako ćemo se potruditi da zaštitimo Vaše lične podatke, na primer šifrovanjem, ne možemo da garantujemo sigurnost vaših podataka koji se prenose putem platforme, što znači da je svaki prenos na vaš rizik.

Imamo odgovarajuće tehničke i organizacione mere kako bismo osigurali nivo bezbednosti koji odgovara riziku koji može predstavlјati Vama i drugim korisnicima. Održavamo ove tehničke i organizacione mere i povremeno ćemo ih menjati kako bismo pobolјšali ukupnu bezbednost naših sistema.

8. Koliko dugo čuvamo Vaše lične podatke

Vaše podatke zadržavamo onoliko dugo koliko je potrebno da bismo vam pružili uslugu kako bismo mogli da ispunjavamo svoje ugovorne obaveze i ostvarujemo svoja prava u vezi sa uklјučenim informacijama. Tamo gde nam nisu potrebne Vaše informacije da bismo Vam pružili uslugu, zadržavamo ih samo dok imamo legitimnu poslovnu svrhu u čuvanju takvih podataka.

Ako zatražite od nas da izbrišemo Vaš video, on će prvo biti stavlјen u deaktivirano stanje na određeno vreme (da biste mogli da zahtevate njegovu ponovnu uspostavu)

U svakom slučaju, postoje i slučajevi u kojima ćemo možda morati duže da čuvamo Vaše podatke u skladu sa našim zakonskim obavezama ili tamo gde je to potrebno za pravna potraživanja.

9.Informacije koje se odnose na decu

Mojih 5 minuta („platforma“) nije namenjena deci mlađoj od 13 godina. Ako verujete da imamo lične podatke o detetu mlađem od odgovarajućeg uzrasta ili smo ga prikupili, kontaktirajte nas na info@mojih5minuta.com

10.Promene

Obavestićemo Vas o svim materijalnim promenama ovih smernica putem obaveštenja dostavlјenog putem platforme ili na drugi način. Datum „Poslednje ažuriranje“ na vrhu ove smernice odražava datum stupanja na snagu takvih promena.

11. Ko smo i kako da nas kontaktirate

Udruženje „Mojih 5 minuta“ iz Beograda, pruža usluge korišćenja Platforme i povezane usluge i zajedno obrađuju lične podatke na način opisan u ovoj politici i našim Uslovima usluge i u skladu sa važećim zakonima.

Ako imate pitanja ili žalbe u vezi sa ovom politikom ili ako želite da kontaktirate lice za zaštitu podataka Udruženja građana „Mojih 5 minuta“ iz Beograda, kontaktirajte nas na info@mojih5minuta.com Takođe nas možete kontaktirati na sledeću poštansku adresu.

Za sve korisnike:  Udruženje „Mojih 5 minuta“, ul. Ljubostinjska broj 2, Beograd – Vračar.

Ako kontaktiranje nas ne reši vašu žalbu, imate pravo žalbe povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.